Livet är fullt av risker

Namn: Pernilla Wiberg
Ålder: 44 år
Yrke: Sportkonsult och f.d. världsmästare i skidåkning
Familj: Maken Bödvar, barnen Axel och Sofia
Bor: Monte Carlo, Monaco
Rätt: Café Gourmand

Bilen rullar snabbt och jag är snart uppe i skiddrottningens maxhastighet: 135 km/h. Fart och hastighet har aldrig bekommit henne – och inte mig heller.

Vägen till Idre och Pernilla Wiberg är lång. Men det klart, kör man rätt och inte via Bollnäs går det snabbare. Skylten till Malung svischar förbi. Jag vet att det var dit hon flyttade femton år gammal för att gå på skidgymnasiet. Och för att bli bäst i världen på utförsåkning. Och nog lyckades hon. Pernilla Wiberg är en av Sveriges hittills bästa och mest kända alpina skidåkare genom tiderna. Hon har vunnit allt som går att vinna: fyra VM-guld, två OS-guld och en total världscupseger. Dessutom har hon 24 enskilda världscupssegrar och hon har fått ta emot Jerringpriset två gånger. Helt fantastiskt. Priserna är de bästa av de bästa. Och det är precis det som den här dagen handlar om – det bästa av det bästa.

Pernilla tar emot mig på sitt läckra hotell i Idre högt upp i fjällvärlden. Kinderna är så där rödrosiga som man är så bekant med från tv-rutan. Tydligen har hon hunnit med nio hål golf på morgonkvisten. Till Idre kom hon för första gången redan som treåring, när hennes farfar fyllde 70 och senare kom hon hit på träningsläger flera gånger om året under skidkarriären. Eftersom det är beläget i ett så kallat köldhål har den första snön alltid kommit tidigt i Idre och när anläggningen ville inleda ett samarbete med Pernilla var det aldrig någon diskussion. Skiddrottningen har spenderat massor av tid i backarna här. Men ändå var det till paradiset Monaco hon flyttade för snart tjugo år sedan, och det är Monaco som hon räknar som sitt hem.

Familjen bor i en härlig lägenhet ett stenkast ifrån stadskärnan i Monte Carlo och Pernilla berättar att de inte ens har någon bil eftersom allt är så nära. Tiden med familjen är något som Pernillas prioriterar mycket högt. Vi kommer hastigt in på på cancer och andra sjukdomar. Pernilla har aldrig själv varit drabbad och försöker att inte tänka på vad som kan hända, säger hon. Det har hon aldrig gjort. Under karriären fick hon ofta frågan om hur hon vågade åka så fort. Men hon menar att det är risk med allting. Att gå…läs mer i boken.

Köp boken