Min syster och bästa väninna

Namn: Lill-Babs
Ålder: 77 år
Yrke: Artist
Familj: Döttrarna Monica, Malin och Kristin och en massa barnbarn
Bor: I Sverige och alla dess hotell (men mer permanent i Järvsö)
Rätt: Babs mustiga renskavsgryta

Hon har redan öppnat dörren när jag kommer. Och så står hon där glatt i dörröppningen; allas vår Lill-Babs.
– Stig på! säger hon med en stor välkomnande gest.
Och man kan inget annat än att känna sig välkommen till denna underbara människa. Det är bara kaffet och bullarna som saknas. Fast det går minst lika bra, om inte bättre, med en mustig renskavsgryta som vi ska laga idag. Att beskriva Lill-Babs karriär finns inte utrymme för i denna bok; i över 60 år har hon stått på scen och vi minns kioskvältare som Leva livet, Tuff brud i lyxförpackning och Är du kär i mig ännu Klas-Göran. För att inte nämna Du är publiken som vi ska prata mer om idag och som alltid finns med i repertoaren. Omslagen hon har prytt är många. Hon har ingen aning om antalet och det är få artister, om ens någon, som har blivit så omskriven i svensk media som hon. Melodifestivaler, folkparksshower, krogshower, tv-program, teaterföreställningar, filmer med mycket mer har hon medverkat i. Lill-Babs blev upptäckt 1954, 14 år gammal, av legenden Simon Brehm som kom att bli hennes manager tills han dog. Det var också Simon som gav henne artistnamnet Lill-Babs. En ung Alice Babs var tanken. Och visserligen har hon blivit till åren och 80-års strecket närmar sig men fortfarande ser hon så där vacker och välbevarad ut som Lill-Babs alltid har gjort. Och fortfarande har hon runt 100 spelningar per år. Och det finns absolut inga planer på att trappa ner.
– Nej, fy fan vad tråkigt. Jag har ju levt det här livet sedan jag var femton år. Och man får hålla på så länge man kan, säger hon.
Hon känns extremt närvarande och omtänksam. Lill-Babs vill alltid alla väl. Sms gillar hon inte även om jag har försökt. Hon har svårt att se texten och ringer hellre. Hon säger att hon vill höra rösten med den hon har kontakt med. Och när hon ringer hoppar jag högt varje gång då rösten är så bastonad och autentisk. Det känns som om det berömda magstödet är där i vartenda ord hon uttalar…läs mer i boken.

Köp boken