forordAnnaBenson_0149-Forfattarbild

Läs mer om Anna här.

 

Rosa kokboken I går fortfarande att beställa. Rosa kokboken II går att förhandsbeställa och det är först till kvarn som gäller. Releasedatum är 30 september 2015.

För tre år sedan förlorade jag mitt ex i cancer. Det började med bröstcancer, som sedan spred sig upp till hjärnan och hon gick inte att rädda. En fruktansvärd tid. Det går inte en dag utan att jag tänker på henne. Som anhörig står man oftast vid sidan om. Hjälplös. Det är inte mycket man kan göra. Fast man vill och försöker. Kanske har du själv varit eller är i samma situation?

Jag är entreprenör och ser ofta möjligheter före problem, även om det kan vara svårt ibland. Hösten innan C dog var jag ambassadör för Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj och drev insamlingen ”Måla Rosa”. Tillsammans med min konstnärskollega Peter Sköld reste jag land och rike runt under 31 dagar för att samla pengar och sprida kunskap om just cancer. Peter och jag hann med över 44 stopp och kommunicerade med över en halv miljon människor innan den rosa bussen rullade in på den direktsända tv-galan. Vi hade då den stora glädjen att överlämna knappt 1 miljon kronor till cancerforskningen.
Där och då föddes många idéer, och viljan att göra mer har funnits hos mig ända sedan dess. Jag hävdar att alla kan hjälpa till och bidra. Även om det såklart är svårt att hjälpa allt och alla, kan vi tillsammans göra stor skillnad. Föreställ dig att hela Sveriges befolkning skänkte 1 krona till varenda hjälporganisation som finns. Det skulle bli några miljoner.

Idén till Rosa kokboken föddes och första utgåvan var ett faktum hösten 2014. Efter bara några dagar sålde den slut och var en stor succé på Bokmässan i Göteborg. Vi tvingades i all hast göra ett tilltryck och hade aldrig kunnat drömma om en så stor efterfrågan. Att den sedan tapetserade Sverige genom såväl löpsedlar som stortavlor och annonser i sex veckor gjorde inte insamlingen mindre lyckad. All vinst, vilket är hela 100 kr (!), går till Cancerfonden och Rosa kokboken I har dragit in knappt 1 miljon i skrivande stund. Rosa kokboken I har också vunnit juryns specialpris i World Gourmand Awards som vi ska få motta i Kina under 2015. Kokböckernas motsvarighet till Oscarsgalan. Otroligt hedersamt och det största man kan vinna. Jag är stum av tacksamhet.

Jag bestämde mig tidigt för att göra en uppföljare och är så tacksam över det visade intresset från alla dessa kvinnor som erbjudit sig att medverka. Tack för er generositet. För er tid och tålamod, inte minst öppenhjärtiga berättelser och smakfulla recept. Tack också alla de samarbetspartners och experter som gör projektet möjligt. Tack! Från botten av mitt hjärta. Läs mer om bokens hjältar här.

1 av 3 får cancer i Sverige idag. Du har säkert din historia. Alla har vi någon i vår närhet som har drabbats. Kanske är du själv drabbad. Jag drömmer om att vi tillsammans ska kunna förändra. Och rädda liv.

I Rosa Kokboken har jag samlat 20 välkända kvinnor som delar med sig av sina liv och sitt möte med cancer. I första boken kunde det vara självupplevt, som hos Regina Lund och Kim Anderzon. Det kunde ha drabbat en väninna, vilket hände Anna Book och Marie Göranzon, eller så kunde det vara en förälder, som i Anna Maria Corazza Bildts och Magdalena Forsbergs fall. Några av bokens 20 kvinnor berättar om sin cancer för första gången och berättelserna är fyllda med både skratt och gråt. För att lägga till något mer, något som för det mesta står för det positiva och kärleksfulla i livet, så delar kvinnorna också med sig av sina paradrecept och om sina tankar kring mat. Läs mer om de som medverkade här. I Rosa kokboken II är det samma upplägg. Men med 20 nya välkända kvinnor.

Ambitionen är att Rosa boken II också ska dra in minst 1 miljoner kronor. Det krävs så lite. Men vi kan faktiskt göra skillnad. Tillsammans.

Tack för att du är med och bidrar!
anna